Knappceller och knappcellsbatterier

Beroende på den snabba utvecklingen av miniatyrelektronik har knappceller och knappcellsbatterier fått en alltmer ökad användning. Batteritypen är som namnet anger utformad som en knapp men förekommer även som batterier, sammansatta av två eller flera knappceller.

Knappceller och knappcellsbatterier förekommer i de kemiska systemen:

• Alkaliska
  • Silveroxid
  • Kvicksilveroxid
  • Zink-luft
  • samt Litium

Uppbyggnaden av de zinkbaserade knappcellerna (alkaliska, silveroxid samt kvicksilveroxid) är i stort sett lika. Skillnaden är valet av katodmaterial.

Zink_knapp_genomsk_batteriforeningen

Trots att cellerna liknar varandra både till utseende och uppbyggnad har de olika kemiska systemen helt olika egenskaper.

Alkaliska

Typiska användningsområden:

Strömförsörjning av diverse elektronikprodukter som kalkylatorer, elektroniska spel, enklare armbandsur, grattiskort. Vanligt förekommande i leksaker “som tjuter, piper och blinkar”.

alk_knappar_batteriforeningen
Finns även som knappcellsbatterier i 6, 12 och 15 Volt-utförande.

Bilden visar ett vanligt förekommande 12V- batteri för billarm.

alk_knapp_batteri

Silveroxid

Typiska användningsområden:

Silveroxidceller finns i ett flertal storlekar.

Beroende på sin höga stabila spänningsnivå under urladdning och små dimensioner utgör analoga och digitala armbandsur ett typiskt användningsområde. Kalkylatorer och leksaker är vidare vanliga användningsområden.

Silveroxid celler samt batterier är vanligt förekommande i fotoutrustningar.

Bilden visar även ett vanligt fotobatteri (storlek IEC 4SR44).

silveroxid_knapp_batteriforeningen

Kvicksilveroxid

Typiska användningsområden:

Marknadsföring av kvicksilveroxidbatterier är beroende på sitt innehåll av den farliga tungmetallen kvicksilver (ca:35 vikts-%) förbjuden sedan 1999. Det kan dock fortfarande finnas kvar kvicksilveroxidbatterier i avfallsströmmen i våra batteriinsamlingsholkar.

Kvicksilveroxidcellernas främsta användningsområde har varit för strömförsörjning av hörapparater samt till personsökare, äldre kameror, ur, instrument mm.

zink_luft_batteriforeningen

Zink Luft

ZA_genomsk_batteriforeningen

Typiska användningsområden:

Celltypen förekommer främst för strömförsörjning av hörapparater.

Före användning måste batteriet aktiveras genom att ta bort förseglingstejpen.

zink_luft_knappar_batteriforeningen

Enligt den nya batteriförordningen skall batteriet märkas med återvinningssymbol, överkorsad soptunna.

Då zinkbaserade knappceller / knappcellsbatterier innehåller kvicksilver skall märkningen även innehålla den kemiska symbolen för kvicksilver.

Vissa zinkluftbatterier är dock kvicksilverfria.

Alkaliska knappceller innehåller mer än 40ppm bly varför märkningen även skall innehålla den kemiska symbolen för bly.

litiium_knappceller_batteriforeningen

Litium knappceller (coin cells)

Li_inside1_batteriforeningen

Genom att använda olika katodmaterial erhåller battericellen helt olika egenskaper.

Mangandioxid användes i celler för konsumentapplikationer.

Typiska användningsområden:

Litium knappceller används främst för minnesbackup, exempelvis i videokameror mm. Celltypen är även vanligt förekommande i olika typer av fjärrkontroller.

Förekommer även med lödanslutning monterade på kretskort inuti apparaten.

Litiumcells_batteriforeningen

Litium knappceller är miljöanpassade.

Helt fria från tillsats av tungmetallerna kvicksilver eller kadmium eller bly.